Här har det bakats
Detta var mitt och mammas bröd, vi fuskade lite och följde inte receptet utan hade i lite det vi ville. Det blev jättegott och nyttigt dessutom. Nu syns inte det på bilden men brödet är lite rosa eftersom vi har bjönbär i. Detta är receptet vi utgick ifrån. Glöm inte att läsa hela receptet innan du börjar !
Yoghurtbröd
dl 5 mild yoghurt (vill du ha lite smak eller inte har vanlig yoghurt, ta en med smak som t.ex. jordgubb eller vanilj.)
50 g jäst
2 tsk salt
6 dl rågsikt(grahamsmjöl/lantmjöl går lika bra)
3-4 dl vetemjöl
(Om du vill: ha lite havegryn, bär eller frön/mandel i för att göra brödet godare. Obs, har du bär i, ta lite sirap så att det inte blir för surt)
Värm yoghurten till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll i lite av yoghurten och rör ut jästen. Tillsätt salt, rågsikt (här tar du i det du själv känner för) och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kant. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Arbeta degen på bakbordet. Dela den och forma den till två runda bröd. Lägg bakpapper på en plåt och de runda bullarna på bakpappret. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Grädda i nedre delen på 250° C i 15 minuter. Låt brödet vila några minuter i ugnens eftervärme.
Tips: låt det jäsa lite längre än det står. tumma lite på vetemjölet även om det står 3-4 dl kan det bli mycket mer eller mindre beror på vad du har i.
(Om du vill: ha lite havegryn, bär eller frön/mandel i för att göra brödet godare. Obs, har du bär i, ta lite sirap så att det inte blir för surt)
Värm yoghurten till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll i lite av yoghurten och rör ut jästen. Tillsätt salt, rågsikt (här tar du i det du själv känner för) och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kant. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Arbeta degen på bakbordet. Dela den och forma den till två runda bröd. Lägg bakpapper på en plåt och de runda bullarna på bakpappret. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Grädda i nedre delen på 250° C i 15 minuter. Låt brödet vila några minuter i ugnens eftervärme.
Tips: låt det jäsa lite längre än det står. tumma lite på vetemjölet även om det står 3-4 dl kan det bli mycket mer eller mindre beror på vad du har i.
:
Postat av: Silvia
Sv: Tack så jättemycket. Du har också en fin blogg :). Det är bra, hur äre med dig?
Postat av: SannaLundmark:)
Tack desamma!
bara bra här, självdå?:D
Postat av: Hanna&Madde
Hej igen! Här kommer en försenad utlottning på vem som blev veckans blogg förra veckan! Blev det du? http://canonvsnikon.webblogg.se/2012/january/vinnaren-av-veckans-blogg-111.html#comment
Postat av: Linn
Har just nu en del tävlingar igång på bloggen!
Kanske är det något som intresserar dig? ;)
Veckans blogg -> http://www.nattstad.se/linnhahne?id=2299608
Vinn tandblekning -> http://www.nattstad.se/linnhahne?id=2326254
Vinn valfritt iphoneskal -> http://www.nattstad.se/linnhahne?id=2276225
Kika gärna in och delta i något av de, eller varför inte alla 3? ;)
För övrigt så önskar jag dig en trevlig helg!
Trackback